[5th year, 2016 | teacher : Pascal Filâtre]

Proposed rehabilitation of a barn in an environmental interpretation center

This realization tends to set up a museographic path that is inserted as respectfully as possible into the old frame that receives it, through a set of removable devices and independent of the original structure. The wandering takes place through different sets of plateaus that distinguish the biotopes covered, such as the underbrush or marshes, which can be found in the immediate vicinity of the building. If the ground floor is devoted to the natural environment, a staircase that winds around a giant perch leads to the floor which, in turn, seeks to understand the impact and the relationship between Nature and use of the latter by Man. This barn also houses a pedagogical space to allow young visitors to walk around the different outdoor spaces and discover them under another look with workshops.

[5e année, 2016 | professeur : Pascal Filâtre]

Proposition de réhabilitation d’une grange en centre d’interprétation environnemental

Cette réalisation tend à mettre en place un parcours muséographique qui s’insère le plus respectueusement possible dans le bâti ancien qui l’accueille, à travers un ensemble de dispositifs amovibles et indépendants de la structure originelle. Le parcours se déroule à travers différents jeux de plateaux qui distinguent les biotopes abordés, tels que le sous-bois ou encore les marais, que l’on peut retrouver à proximité immédiate de l’édifice. Si le rez-de-chaussée est consacré aux milieux naturels, un escalier qui s’enroule autour d’un perchoir géant mène vers l’étage qui, lui, cherche à comprendre l’impact et les relations entre la Nature et l’usage de celle-ci par l’Homme. Cette grange abrite également un espace pédagogique pour permettre aux jeunes visiteurs d’aller arpenter les différents espaces extérieurs et de les découvrir sous un autre regard avec des ateliers.